Halloween
10/30/15 10:18     A+ | a-
Haloweenul provine dintr-o tradiție antică celtică, sărbătorită pe ajunul zilei de 31 octombrie, în general în țările anglo-saxone, dar care deja a devenit o sărbătoare răspândită peste tot în lume. Cel mai important element al acestei sărbători a devenit lanterna făcută din dovleac sculptat, cu o lumânare în mijloc. Acest dovleac sculptat era simbolul perioadei de recoltă, înainte să devină simbolul Haloweenului în Statele Unite. Denumirea engleză al lanternei din dovleac e ”Jack O’Lantern”, adică ”Jack cu lanterna”.
La rândul nostru, ne-am apucat împreuna cu copii din Imper si copii de la Asociația Cum Caritas Christi să sculptăm dovleci. Am adunat o grămadă de dovleci și apoi ne-am apucat de lucru în Imper. Ca ajutor, am invitat Studioul ”KreaKids”, care se ocupă cu sculptura în dovleac, deoarece organizează această activate elevilor lor în fiecare an.
I-am lăsat pe copii să fie conduși de imaginație. Au început prin a face schițe despre lanterna lor înainte de a se apuca de sculptat. Mânuțele lor erau foarte harnice: desenau, tăiau, sculptau încontinuu. Când au terminat, am pus câte o lumânare în mijlocul fiecărui dovleac, le-am aprins și le-am pus pe fiecare treaptă a scării. Era o priveliște înfricoșătoare seara, dar copiilor le-a plăcut enorm de mult. Unii dintre ei au sculptat chiar si câte patru-cinci lanterne de dovleac. Putem spune că evenimentul a avut mare succes, iar lanternele au rămas ca decor pe scările casei de copii din Imper pentru un timp îndelungat.