Zile de naștere și Ultimul Clopoțel
06/15/16 10:12     A+ | a-
Pe 15 iunie, voluntarii fabricilor New Fashion și ZarahModen i-au vizitat pe copiii Casei Sfânta Ecaterina din satul Imper din județul Harghita. Cu aceasta ocazie li s-a alăturat și domnul Wilhelm Wegener, cetățean de onoare al municipiului Târgu-Secuiesc, fondatorul fabricilor de confecții ZarahModen și New Fashion.
Motivul principal al vizitei a fost sărbătorirea zilelor de naștere ale lui Tamáska, Imola, Blanka, Jázmin, Jánoska și József. Pe lângă tortul uriaș, fiecare sărbătorit a primit cadourile mult așteptate. Restul copiilor au primit dulciuri și prăjituri de casă, preparate de voluntarii noștri. Ne-am gândit și la absolvenți, doi copii care termină clasa a VIII-a anul acesta, cărora le-am oferit cadouri cu această ocazie. Le urăm succes la examene și spor la învățat în continuare.
Locatarii casei din Imper au început să învețe limba română cu ajutorul colegei noastre, Maria Imre. Pe durata vizitei noastre ne-au prezentat progresul lor făcut numai într-o lună, ne-au cântat cântece și au recitat poezii scurte, arătând cât de multe lucruri se pot învăța într-un timp așa de scurt. Maria își vizitează elevii de patru ori pe săptămână, care i-au devenit foarte dragi încă din prima zi. Aceștia nu știau limba română aproape deloc, iar unii dintre ei aveau chiar și o antipatie față de această limbă. ”Într-o lună am reușit să ajung la ținta pe care mi-am propus-o inițial: atitudinea copiilor față de limbă s-a schimbat, au început s-o iubească și o învețe cu drag. Unii elevi deja mi-au spus că limba română a devenit materia lor preferată de când am început să le predau. Sunt mulțumită și de elevii care nu își dau mult interes să învețe limba, însă care fac un efort să nu strice buna dispoziție din clasa.”, ne povestește Maria.
Educatorul Szabolcs Hunor Kedves ne-a mulțumit în numele tuturor pentru efortul nostru. ”Dacă nu ar fi oameni ca dumneavoastră, viața noastră ar fi mult mai dificilă”. Mulțumim Szabolcs, putem spune că si viețile noastre ar fi fost mai grele dacă n-ați fi apărut voi în ele. Unde ne-am putea duce să ne umplem sufletele cu atât de multă iubire și sinceritate?
Domnul Wegener i-a felicitat pe educatorii din Casa Sfânta Ecaterina pentru munca lor care poate fi foarte obositoare și pentru felul în care au grijă de copii. De asemenea, și-a exprimat recunoștința fața de Părintele Böjte, mentorul Casei, care a muncit și s-a străduit în labirinturile birocrației românești pentru copiii orfani și defavorizați. În același timp, domnul Wegener le-a mulțumit si organizaților nonguvernamentale și persoanelor din Târgu-Secuiesc care au decis să lucreze împreună în favoarea copiilor și al comunității.
După ce toată lumea a gustat din prăjituri, copii au participat la un workshop coordonat de Katalin Csavar-Mátis de la Asociația Pro Pectus.