Halloween
10/30/15 10:58     A+ | a-

            A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31. éjszakáján, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak, bár mára már az egész világon elterjedt szokássá vált.
A belsejében mécsessel világító töklámpás lett az idők folyamán a Halloween legfontosabb kelléke, illetve tradicionális szimbóluma. A faragott sütőtök először az aratási idényhez kapcsolódott, jóval azelőtt, hogy a Halloween jelképévé vált volna az Egyesült Államokban.  A kivájt töklámpás angol elnevezése „Jack O'Lantern”, azaz „Lámpás Jack”.      
            A kászonimpéri és a szeretetiskolás gyerekekkel mi is lámpásokat készítettünk. Rengteg tököt begyűjtöttünk és egy szép délutánon kászonimpérben nekiláttunk azok megmunkálásához. A KreaKids Studiót hívtuk magunkkal segítségül, akik már profi szinten értik a tökfaragást, hiszen minden évben megszervezik a Studió gyerekeinek is.
            A gyerekek kezeit a képzeletük irányította, megtervezték, hogy milyen lámpást szeretnének, majd neki is láttak annak elkészítéséhez. Rajzoltak, vágtak, faragtak, nagy munkába volt minden  apró kezecske. Amikor elkészültek az alkotások gyertyát tettünk bele, meggyújtottuk is a lépcsőház minden egyes fokára elhelyeztünk egy töklámpást. Este nagyon félelmetes volt a látvány, de a gyerekek nagyon élvezték. Annyira belejöttek a tökfaragásba, hogy abba sem akarták hagyni. Olyan gyerek is volt aki négy-öt töklámpást készített. Hatalmas sikernek örvendett a rendezvény és nagyon sokáig diszletként is szolgált a kászonimpéri ház feljáratánál.

  http://www.prosanitate.ro/web/_gallery/albums/view/14