Interjú Bakk Vitális Mária Kinga igazgatónővel
07/31/20 9:23     A+ | a-

A kialakult helyzet miatt a kézdivásárhelyi W. Wegener Park heti három alkalommal telt meg szórakozni vágyókkal, a Vigadó Művelődési Ház SzabadTér programsorozatának köszönhetően. Voltak filmvetítések, néptánc előadások, Vigadó Akadémia, irodalmi est. A sorozat első felvonása pedig szombaton koncerttel zárul. Városunk egyik kiemelkedő és közösségépítő személyét, Bakk-Vitális Mária Kinga, a Zarah Moden Kft. és a New Fashion Rt. igazgatónőjét, és a Pro Sanitate Alapítvány elnöknőjét kérdeztük a park életéről.

???? Egy éve volt a W. Wegener Park megnyitó ünnepsége. Azóta számos eseménynek adott helyszínt. Hogyan látja a park kulturális életét?

???? Bakk-Vitális Mária Kinga: A Wegener-park célja eredetileg az volt és most is az, hogy egy csendes, nyugodt, biztonságos környezetet alakítsunk ki a fiatal anyukáknak és kisbabáknak, kisiskolásoknak és szépkorúaknak egyaránt. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk az ott sétáló nyugdíjasoktól, és ez nemcsak nagyon jól esett, hanem visszaigazolta, hogy elértük célunkat.

???? A park kialakításának folyamatában is fontosnak tartotta, hogy valamit adjon a közösség számára? Ezen a nyáron is több szabadtéri előadás színesítette a park életét.

???? Ezt a területet a New Fashion cég 1996-ban vásárolta meg, és ahogy teltek az évek, egyre erősebb lett az a meggyőződésem, hogy ide a lakónegyed közepébe csakis egy parkot létesíthetünk és ez az elképzelés Wegener úr és családja jóvoltából meg is valósult.

???? Gondolom, hogy akkor a park névadásánál is fontos szerepet játszott.

???? Meggyőződésem volt az is, hogy Wilhelm Wegener – városunk díszpolgára -, aki több millió euróval támogatta a helyi kórházat és nemcsak azt, valamint a saját pénzét is befektette ebbe a parkba, megérdemli, hogy ez a létesítmény a nevét viselje. Az idén, alighogy a fák kirügyeztek, Wegener úr már fényképet is kért a parkról, annyira szívén viseli a sorsát, hasonlóan a lánya is Michaela Wegener, aki a működő szökőkutat szerette volna látni képen.

???? A kialakult helyzet mennyire befolyásolta a park működését?

???? A koronavírus miatt a park kapuit sokáig nem szabadott kinyitni. Kissé logikátlan intézkedés volt ez országszerte, hiszen az utcán szabadott sétálni, egy parkban viszont nem. Szerencsére a nyár beálltával ez is megoldódott. Ahogy a helyzet engedte, meg is született a gondolat, ha nem lehet Ezüst Akadémiát tartani, a gyönyörű Vigadó Művelődési Házat kulturális eseményekre használni, akkor van egy ugyancsak gyönyörű W. Wegener Parkunk, és adjon az helyszínt az események számára, természetesen a törvény adta keretek között.

???? Ha jól tudom, több kulturális tevékenységet is támogatnak.

???? Vállalataink a New Fashion és a Zarah Moden cégek, mindig is támogatták a színházat (Udvartér Teátrum), és mivel közönség nélkül nincsen színház, így az első években ingyenes, vagy nagyon kedvezményes bérleteket biztosítottunk alkalmazottainknak.

???? Ez szép gesztus volt, és remek ötlet is egyben.

???? Mindenki jól járt ebben a társulásban, hiszen a színház formálja az ízlést, érzelmileg gazdagít, és az összetartozás érzését is növeli. Így természetes volt, hogy összedugtuk fejünket a Vigadó Művelődési Ház, az Udvartér Teátrum és a helyi önkormányzat képviselőivel, össze is jött az első kis színpadi előadás Kolcsár József színházigazgató segítségével, majd Lung László Zsolt, a Vigadó Művelődési Ház igazgatója egyszerűen berobbant ötleteivel, terveivel. Azóta minden héten három alkalommal megtelik a W. Wegener Park érdeklődőkkel.

???? Vannak még más ötletek is?

???? Augusztusba Sárkány Hanna, a Wegener Pro Sanitate Alapítvány program felelőse szervezésében, és önkénteseink kitartó támogatásával délelőtti foglalkozásokat is elképzeltünk, találkozó orvosokkal, tanácsadás a kismamáknak, egy vándor könyvtár létrehozása, Olvass, hogy gazdagodj címmel interaktív előadás, a Zöld Nap Egyesület egy kis mozgásra is gondolt a parkban, családos tájfutást szervez, és persze a Tanulók Klubja és a mazsorettcsoport is fog még szórakoztatni minket.

???? Mi lesz, ha minden visszatér a rendes kerékvágásba?

???? Ha elmúlik a vírusláz, remélem, hogy minden rendezvény visszatér a rendeltetési helyére, hisz kissé aggaszt, hogy az eredetileg pihenésre elképzelt W. Wegener Parkba túl sok eseményt sűrítettünk össze, és ezzel megbontottuk az egyensúlyt, a csendet, a nyugalmat. Ennek ellenére azért jól jött számunkra ez a kulturális kikapcsolódási lehetőség, hisz egy fél éve korlátozások között, félelemben élünk, ami lassan az idegrendszerünkre is kihat. Itt, a parkban, betartva a szabályokat kikapcsolódhatunk, találkozhatunk ismerőseinkkel, barátainkkal és minden előadásból tanulunk is.

???? Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a jövő generációnak?

???? Azoknak a fiataloknak, akiket ismerek, vannak elképzeléseik, jó meglátásaik, tanítani nem kell őket, sőt sokat tanulhatunk tőlük, szerintem támogatni kell őket elképzeléseik megvalósításában, megteremteni a keretet, és arra ösztönözni őket, hogy szabadidejükből áldozzanak a köz érdekében. Még mindig hiszek benne, hogy kis lépésekkel meg tudjuk változtatni a világot, nem merem azt mondani, hogy az egész világot, viszont a környezetünket mindenképpen.

/Tamás Réka/